Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Çin’in Önde Gelen Otomobil Üreticisi BYD, Genişleme Planlarında Zorlanıyor

Çin’in en büyük otomobil üreticisinin uzun yıllar süren büyüme ivmesi zorlu bir döneme girdi. BYD, 2024 yılında 4,27 milyon araç satarak, dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi haline geldi. Ancak, 2025 hedefi olan 5,5 milyon araç satışı konusunda belirsizlikler yaşanıyor.

Üretim Sorunları Ortaya Çıkıyor

Reuters’ın raporuna göre, BYD şu anda dört fabrikasında üretimi kısmen durdurdu. Gece vardiyaları iptal edildi ve genel üretim %33 oranında azaldı. Yeni üretim hatları planları rafa kaldırıldı. Şirket resmi olarak bu durumu açıklamasa da, içeriden gelen bilgilere göre satışlar beklenen seviyede değil.

Sorun sadece üretimde değil, aynı zamanda artan stoklar da büyük bir sorun teşkil ediyor. BYD bayileri, sektör ortalamasının iki katı olan 3,2 aylık ortalama bir stokla karşı karşıya. Bu durum, rekabetin kızıştığı bir piyasada büyük zorluklar anlamına geliyor.

Duraklama, iş dünyasında derinden hissedilmeye başlandı. BYD’nin önemli bayilerinden biri, 20 showroomunu kapatmak zorunda kaldı ve Çin Otomobil Bayileri Ticaret Odası, üreticilerin zorlayıcı teslimatlardan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Satışlar, üretimi desteklemeli, aksi halde sorunlar artabilir.

Başlangıçta Yavaşlayan Rakamlar

Nisan ve Mayıs aylarında BYD’nin küresel üretimi, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla sırasıyla %13 ve %0,2 arttı. Bu, 2024 Şubat’ından beri en düşük büyüme oranlarına işaret ediyor. Üretim, geçen yılın son çeyreğine göre %29’a varan düşüş yaşadı.

Yaşanan zorluklara rağmen, BYD hala büyük karlar elde ediyor. Gelirinin 777 milyar yuana (yaklaşık 92 milyar avro) yükseldiği Mart ayında 83 milyar doları aşan bir gelir açıklandı. Ancak, artan stoklar ve azalan büyüme, BYD’nin önünde büyük zorluklar yaratabilir.

Satışlardaki yavaşlama, şirketin devasa personel yapısını da etkiliyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık bir milyon çalışanıyla global otomotiv endüstrisinde lider olan BYD, lojistik ve mali açıdan zorlu bir döneme girmiş durumda.

Related Posts

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Borsa İstanbul’da endeks atağa geçti

Borsa İstanbul’da yatırımcılar bugün nefes kesen bir yükselişe tanıklık etti. BIST 100 endeksi, günü 103,84 puan artışla 9.404,89 seviyesinden tamamlarken, günlük değer kazancı yüzde 1,12 olarak gerçekleşti. Güne 9.310,07 puandan pozitif başlayan …

ABD ve Kanada’nın ticaret görüşmeleri sonlandı

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında Kanada’nın yıllardır ABD çiftçilerine yüzde 400 gümrük vergisi uyguladığını ve bu ülkeyle ticaret yapmanın “çok zor” olduğunu ifade etti. Trump, Kanada …

Asgari ücrette tarihi artış kararı

Almanya’da saatlik asgari ücret şu anda 12,82 euro seviyesinde bulunuyor. Yapılan kararla, bu ücret gelecek yıldan başlayarak iki aşamada artırılacak ve 2027 yılı itibarıyla 14,60 euro’ya yükseltilecek. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi …