Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Besin Kaynaklı Ürtiker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerin ürtikere yol açtığını söyledi. Ürtiker derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Anjiyoödemde hayati tehlike bulunabileceğinden acil müdahale gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Güler, dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmelerin meydana gelebileceğini belirtti. Besin kaynaklı ürtiker için en sık karşılaşılan gıdalar arasında paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar yer alıyor.

Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antihistaminikler olduğunu belirten Uzm. Dr. Güler, aynı zamanda tetikleyici faktörün belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, antistaminik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda sistemik kortikosteroidlerin etkili olabileceğini söyledi. Farklı tedavi yöntemleri arasında fototerapi, kalsiyum kanal blokerleri, plazmaferez, IVIG ve kronik immünsupresif tedaviler de yer alıyor.

Ürtiker tedavisinde gıda ve gıda katkı maddelerinin tetikleyici olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, diyet günlüğü tutmanın ve şüpheli besinleri uzaklaştırmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, fiziksel ürtikerlerde sıcak, soğuk, su ve güneşten kaçınmanın önemli olduğunu, yerel tedavide ise ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.

Vakalar arttı: Yurttaşlara zehirli mantar uyarısı!

Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Faruk İşleyen, bahar mevsimi ile birlikte vatandaşları doğada topladıkları mantarlarla ilgili uyararak, “Doğadan toplanan mantarların bilinçsizce tüketilmesi son derece tehlikelidir” dedi.