Türk Eximbank üyeleri bugün toplanıyor

Türk Eximbank, İhracat Desteklerine Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Ömer Bolat, Türk Eximbank Yüksek Danışma Kredileri Yönlendirme Kurulu toplantısına katılacak.

Bugün gerçekleşecek toplantıda, 2025 yılı çalışma stratejileri ele alınacak ve Türkiye’nin ihracat odaklı politikasıyla uyumlu şekilde devam eden ihracat desteklerine önemli katkılar sağlanacak. Türk Eximbank, 2024’te kredi ve sigorta desteklerinin yanı sıra ilave kaynaklar oluşturarak farklı sektörlerdeki ihracatçılara önemli destekler sağladı. Geçtiğimiz yıl, Türk Eximbank resmi ihracat destek kuruluşu olarak ihracata 24 milyar dolar nakdi kredi ve 25 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 49 milyar dolar destek sağladı, bu da geçmiş yıllardaki destek hacminin en yükseği oldu.

2023 yılı sonunda 20,6 milyar lira olan ödenmiş sermayesini 2024 yılında 34,7 milyar lira artırarak 55,3 milyar liraya yükselten Türk Eximbank, öz kaynağını toplamda 100 milyar liraya çıkardı. Ayrıca geçen yıl, başarılı borçlanma işlemleri sonucunda yurt dışı sermaye piyasaları ve finansal kuruluşlardan 8,4 milyar dolar kaynak sağladı. Bu kaynağın 3,6 milyar doları ihracatçıların yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve yeşil dönüşüm projelerine destek olmak için ayrıldı.

Eximbank ile Çalışan İhracatçı KOBİ’lerin Oranı Artıyor

Eximbank’ın tabana yayılma politikası sayesinde KOBİ’lerin oranı %84’e ulaştı. Ayrıca, Eximbank firmalarının Afrika’da daha fazla proje kabul etmelerini ve ihracat yapmalarını sağlamak amacıyla, Afrika Finans Kuruluşları arasında yer alan Africa Finance Corporation’a (AFC) hissedar oldu. Banka, ihracatçıların finansman maliyetlerini düşürmek için kredi teminat çeşitliliği uygulamalarını genişletti ve Banka teminat mektubu dışındaki alternatif teminatlar ile Eximbank üzerinden 140 milyar lira değerinde kredi kullandırdı.

Eximbank, ihracatçılara faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uygun finansman ve sigorta ürünleri sunmaya başladı. Ayrıca, Global Banking&Markets’ten “Yılın İhracat Kredi Kuruluşu”, “Yılın Kalkınma Finansal Kuruluşu” ve “Yılın Ticaret Finansmanı İşlemi” olmak üzere 3 ödül aldı.

Kaynak: AA

Related Posts

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ödenen faiz hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi esas alınacak.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.