Norveç Varlık Fonu geçen yıl 222 milyar dolarlık rekor kar elde etti

Norveç Varlık Fonu, Teknoloji Hisse Yatırımlarıyla Rekor Kar Açıkladı

Norveç Varlık Fonu, geçtiğimiz yıl teknoloji hisselerine yaptığı yatırımlardan elde ettiği getirilerle 2 trilyon 511 milyar Norveç kronu (222 milyar dolar) yatırım karı açıkladı.

2024 yılına ilişkin finansal sonuçlarını duyuran fon, geçen yılın yatırım getirisinin yüzde 13 olduğunu ve bu oranın 2 trilyon 511 milyar Norveç kronuna (222 milyar dolar) denk geldiğini belirtti.

Geçen yıl rekor kıran fon, öz sermaye yatırımlarının getirisinin yüzde 18 olduğunu ve piyasa değerinin 31 Aralık 2024 itibarıyla 19 trilyon 742 milyar Norveç kronu (1 trilyon 744 milyar dolar) olduğunu açıkladı.

Norveç Varlık Fonu, hisse senetleri, sabit getirili menkul kıymetler, gayrimenkul yatırımları ve halka arz olmayan yenilenebilir enerji altyapı yatırımlarından oluşan portföy dağılımıyla dikkat çekiyor.

Fonun Yatırım Yönetimi Başkanı Nicolai Tangen, “Fon, çok güçlü bir borsa piyasasının sonucu olarak 2024’te çok iyi getiriler elde etti. Özellikle Amerikan teknoloji hisseleri çok iyi performans gösterdi.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Norveç Varlık Fonu, ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminden elde edilen gelirle yabancı ülkelerde çeşitli yatırımlar yaparak gelecek nesiller için biriktirme amacı güdüyor.

Fonun, dünya genelinde 70 ülke ve binlerce firma üzerinde yatırımı bulunuyor ve dünya borsalarındaki hisselerin yüzde 1,5’ini elinde tutarak en büyük yatırımcılardan biri konumunda bulunuyor.

Norveç Varlık Fonu’nun büyüklüğü, ülke nüfusu başına yaklaşık 300 bin dolarlık bir rakama denk geliyor.

Related Posts

Avrupa’nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava durumu uydusu Meteosat Üçüncü Nesil-Sounder 1 (MTG-S1), ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya başarıyla fırlatıldı.

Kadın polise tekme attı, ortalık karıştı!

Samsun’un İlkadım ilçesinde, park yeri tartışması nedeniyle çıkan kavgada polise mukavemette bulunduğu iddia edilen 5 kişi gözaltına alındı.

Aras Kargo’nun sahibi boşandı, mahkeme kararını dansöz oynatarak kutladı

Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Baran Aras, geçtiğimiz haftalarda 14 yıllık evliliğini noktalamış ve Elif İnci Aras’tan resmen boşanmıştı. Daha önce imzaladığı evlilik sözleşmesi ile adından söz ettiren Baran Aras, şimdi de boşandıktan sonra lüks yatında verdiği dansözlü partiyle gündem oldu.

Kuzey Kore’de plaj sezonu açıldı: Ülkenin lideri kaydıraktan kayanları izledi

Kuzey Kore, Kim Jong Un’un liderliğinde dev bir sahil tesisini halkın kullanımına açtı. Yabancı turist yasağı sürerken açılışı yapılan Wonsan-Kalma bölgesi, hem iç turizmi canlandırmayı hem de Rus ve Çinli turistleri çekmeyi hedefliyor. Ancak uluslararası ilgiyi toplamak için henüz erken görünüyor.

Kabotaj Bayramı etkinliklerinde kaza: Yaralılar var

Sakarya’nın Karasu ilçesinde Kabotaj Bayramı etkinlikleri sırasında cankurtaran jet skisi, fiber tekneye çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı, o anlar canlı yayına yansıdı.

Bursa’da göçmen kaçakçılığı operasyonu

Bursa’da düzenlenen göçmen kaçakçılığı operasyonunda, yasa dışı yollarla kente getirildiği tespit edilen 7 düzensiz göçmen yakalanırken, olayla bağlantılı olduğu değerlendirilen araç sürücüsü gözaltına alındı.