Zirai don 7 milyon ton ürünü vurdu; etkisi gelecek yılı da saracak

Türkiye’de Bu Yıl Meyve Üretiminde Ciddi Kayıplar Yaşandı

Ülkemizde meyve üretimi bu yıl ciddi şekilde zarar gördü. Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi olarak kaydedilen soğuk hava dalgası, yaklaşık 7 milyon tonluk meyve kaybına yol açtı. TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, ağaçların da zarar görmesi ile bu kaybın sadece bu yıla değil, gelecek yılın üretimine de olumsuz etki edeceğini belirtti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024 yılı için Türkiye genelinde 28 milyon tonluk meyve üretimi beklendiğini, ancak bu rakamın 21 milyon tona kadar düşebileceğini dile getirdi. Özcan, kayısı üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye, dünyadaki yaş kayısı üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Ancak son beş yılda iklim değişikliğinden kaynaklı krizler yaşıyoruz. Rekolte tahminleri 170 bin tonlardan 70 bin tonlara düştü. Ağaçların gördüğü zararın boyutunu henüz tam göremedik. Bu yıl bakım maliyetleri de iki katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa’da Üzümde Büyük Kayıp

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu yıl üzümde yüksek verim beklentisi olduğunu ancak iki kez yaşanan don nedeniyle 300 bin tonluk beklentinin 125-150 bin tona düştüğünü aktardı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, don kaynaklı kayıpların azaltılması için budama, doğru zamanda sulama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi yöntemlerin önemine vurgu yaptı. Suiçmez, küçük ve orta ölçekli üreticiler için kredi faizlerinin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Bu üreticilerin desteklenmesi, hem gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak hem de üretici kaybını önlemek açısından kritik” dedi.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama, sisleme, dumanlama, ısıtıcılar ve don pervaneleri gibi yöntemlerle donla mücadele edilebileceğini belirtirken, örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılmasının da etkili bir çözüm olabileceğini ifade etti. Saraçoğlu, “Seyyar örtüleme sistemleriyle meyveleri birkaç gün dondan korumak mümkün olabilir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Related Posts

Kredi kartı kullanırken yaptığınız bir hata sizi borç batağına sürüklüyor

Nakit alım gücünün günden güne düştüğü bu dönemde vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartından harcama yapıyor.
İpin ucunu kaçıranlar ise ödemelerini karşılamakta güçlük çekerek çareyi asgari ödeme tutarını ödemekle buluyor. Ama aslında bu durum kredi kartı kullanıcılarını borç batağına sürüklüyor.

En düşük emekli aylığı belli oldu: Emekliye ek zam yok!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk yarısına ilişkin TÜFE verisini yüzde 16.67 olarak açıklamasının ardından en düşük emekli aylıkları için gözler AKP’ye çevrildi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bugün yaptığı açıklamada en düşük emekli aylığının 16. 881 TL’ye yükseltileceğini açıkladı.

Haziranda üreticinin enflasyonu yükseldi

TÜİK Haziran ayı üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre haziranda üretici fiyatlar aylık yüzde 2,46 olurken, aylık bazda yüzde 24,45 oldu.

Dolar yükseldi, euro 47 TL!

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada ilk 10 hedefine ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini belirterek, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz dünyada ilk 10’da yer alma hedefine yaklaşıyor.” dedi.