Türkiye için süre doluyor! Erdoğan ve Şimşek ABD’ye gidiyor

Recep Tayyip Erdoğan, Nisan Ayı Sonunda Amerika’ya Gitmeye Hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayı sonunda Amerika’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Görüşmenin gündeminde, CAATSA yaptırımlarının sona erdirilmesi, Türkiye’nin F-35 programına geri dahil edilmesi, F-16 uçaklarının satışının tamamlanması ve Suriye’deki yeni yönetimin oluşturulmasına ilişkin işbirliği bulunacak. Aynı dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington DC’de düzenlenecek IMF-Dünya Bankası Bahar toplantılarına katılacak.

Nisan Sonunda Gerçekleşecek Ziyarette Neler Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan sonunda planlanan ABD ziyaretinde, Trump’la Beyaz Saray’da bir araya gelmesi bekleniyor. Bu ziyarette, bölgesel ve küresel konuların detaylı bir şekilde ele alınması öngörülüyor. Erdoğan, 16 Mart’taki telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yapmış ve olumlu bir şekilde ilerleme sağlayacaklarına dair inancını belirtmişti. Türkiye, NATO’da kritik bir rol oynarken, S-400 alımı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor ve F-35 programına geri dâhil edilmesini istiyor. Ayrıca, F-16 uçaklarının satışının tamamlanması konusunda da görüşmeler yapılması bekleniyor.

Şimşek’in ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’la nisan sonundaki toplantıda ekonomik işbirliğini güçlendirmeye yönelik görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Öte yandan, Türkiye’nin Rusya’dan doğalgaz tedarikini sürdürebilmesi için sağlanan yaptırım muafiyetinin süresi 20 Mart’ta doluyor. Muafiyet kararının uzatılması durumunda Türkiye, doğalgaz ödemelerini Gazprombank üzerinden yapmaya devam edecek. Türkiye, doğal gaz ithalatçıları arasında yer alırken, enerji tedarikinde sorun yaşanmaması için özel muafiyet talep ediyor.

Kaynak: CNBCE.COM/HAZAL ATEŞ

Related Posts

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ödenen faiz hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi esas alınacak.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.