SMIC sınırları zorluyor: EUV olmadan 5nm üretim tamamlandı




Çin’in önde gelen dökümhane şirketi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), aşırı ultraviyole (EUV) litografi kullanmadan 5nm çip üretimini tamamladı. Önceki beklentiler, Çin’in 7nm seviyesinde kalacağı yönündeydi ancak bu gelişme, yarı iletken endüstrisinde stratejik bir dönüm noktası olabilir.

EUV teknolojisi olmadan 5nm üretiminin başarısı

Uzun bir süredir, 5nm ve daha küçük üretim süreçlerinde yalnızca Hollandalı ASML şirketinin sağladığı EUV litografi teknolojisinin gerekliliği vurgulanmaktaydı. Ancak SMIC, bu kısıtlamayı aşmak için eski bir teknoloji olan derin ultraviyole (DUV) kullanarak başarılı bir adım attı.

SMIC, “Self-Aligned Quadruple Patterning (SAQP)” adı verilen karmaşık bir desenleme sürecinden faydalanarak 5nm sınıfı çipler üretmeyi başardı. Şu an için sürecin yavaş ve maliyetli olduğu belirtilmekle birlikte, Çin’in kendi yarı iletken ekosistemini güçlendirmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yarı iletken analisti William Huo, Çinli ekipman üreticileri AMEC ve NAURA’nın artık ABD ve Japonya’daki rakipleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını belirtiyor. Ayrıca SMIC, ABD’nin Nvidia H20 gönderilerindeki kısıtlamaların ardından geliştirdiği 6nm üretim süreciyle Ascend 920 AI hızlandırıcısını tanıttı.

Ascend 920, Huawei’nin önceki modeli Ascend 910C’ye göre %30-40 daha yüksek performans sunuyor. Şu anda yeni sürecin teknik detayları net değil ancak bazı kaynaklar, SMIC’in DUV litografi tabanlı 3nm üretimine hazırlandığını iddia ediyor. Eğer başarılı olursa, bu gelişme mevcut litografi normlarını sarsabilir.

Related Posts

GTA 6 tekrar ertelenir mi?

GTA 6’nın çıkışının gelecek yılın mayıs ayına ertelenmesi, ikinci bir erteleme daha olur mu sorusunu sordurdu. Take-Two CEO’su Strauss Zelnick ise konu hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğu sona erdi: Türkiye de risk altındaydı! Nereye düştüğü belli oldu

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 1972’de Venüs’ü keşif için uzaya fırlatılan Kosmos-482 adlı uzay aracının Hint Okyanusu’na düştüğünü bildirdi.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.