Sınav sistemi dijitalleşiyor… ÖSYM yine ‘kendi başına’ karar alıyor

ÖSYM, 2028’e kadar üniversite sınavlarını dijital ortamda ve kapsamlı dil becerilerini değerlendirebilecek şekilde yapmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, 2025 Nisan ayında e-TEP ile 4 dil becerisinden oluşan bir sınav yapılacak. Bu kapsamda e-TEP’in ilk deneme sınavı 2023 yılında gerçekleştirilmişti.

Ancak sınavın ne kadar başarılı olduğuna dair detaylı bilgiler kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, belirsizlikler halinde tartışılan sınav sistemini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Gülez, böyle köklü bir değişiklik yapılırken eğitimin bütün bileşenlerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirterek, eğitim sisteminin buna uygun olmadığına değindi.

‘BEN YAPTIM OLDU’ MANTIĞI

Mevcut sistemi güçlendirecek soru kapasitesini güçlendirmek, sınav merkezi güvenirliğini arttırmak gibi öneriler yerine yeni bir sistem getirmenin doğru olmayacağını söyleyen Gülez, “Tek bir sınav çocukların kaderini belirliyor. Bu kadar köklü bir değişiklik için önce pilot uygulama yapılmalı, sonra geri dönüşlerle düzenlemeler yapılmalı. Ama bizim eğitim sistemimiz, iktidarların ‘Ben yaptım oldu’ mantığında müdahalesine açık durumda. Müfredatımız, geçen dönem ortaya çıkan Maarif Eğitim Modeli’yle birlikte kimsenin görüşü alınmadan değiştirildi. Biz, bunlardan kamuoyuna duyurulduktan sonra haberdar oluyoruz. Eleştirilerimizi sunuyoruz, fakat dikkate alınmıyor. Eğer köklü bir değişiklik yapılacaksa, bizlerden fikir alınmalı” dedi.

SİSTEM ÖĞRENCİYE UYGUN MU?

Gülez, “Öğrencilerin daha önce karşılaşmadıkları bir sistem, bu yüzden zorlayıcı. Lisede son iki yıldır bu sistem uygulanıyor ama sınava girecek öğrenciler arasında mezun veya hiç böyle bir sistemden geçmemiş öğrenciler var. Siz onlara ‘Ben seni 4 dil becerisi üzerinden sınava alıyorum’ diyorsunuz. Bu, çocuk da tabii ki psikolojik bir sıkıntı yaratacaktır. Üniversite sınavında bütün öğrencileri kapsayan, düşünen bir değişikliğe gidilmeliydi” ifadelerini kullandı. “Sistem başarılı da olabilir, başarısız da; ama bizim ülkemizdeki sıkıntı, sistemin kökten ve kimseye sorulmadan değiştiriliyor olması” diyen Gülez, çözümün yeni bir sisteme gidilmekten ziyade mevcut sistemdeki eksikliklerin tamamlanması olduğunu savundu. ANKARA/Cumhuriyet

YENİ PLANIN HEDEFLERİ NELER?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2024-2028 stratejik planı geçen yıl yayımlandı. Bu doğrultuda ÖSYM, dijitalleşme, yenilenme ve uluslararası standartlara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Plan kapsamında, elektronik sınav uygulamasını yaygınlaştırmak, 4 dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) ölçen sınav yapmak, soru havuzunun kapasitesini güçlendirmek, aday bilgilendirme ve memnuniyetini arttırmak, sınav merkezi ve güvenliğini arttırmak, ölçme, seçme ve yerleştirme sürecini iyileştirmeye yönelik projeler yürütmek amaçlanıyor.

Related Posts

OGM 3477 PERSONEL ALIMI SONUÇLARI: Orman Genel Müdürlüğü (OGM) sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

OGM 3477 personel alımı sonuçları, 28 Mart’ta sona eren başvuruların ardından gündeme geldi. Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde 3477 (üç bin dört yüz yetmiş yedi) adet sözleşmeli destek personeli alımı başvuruları sonrası gözler sonuç sorgulama ekranına çevrildi. Yerleşmeye hak kazanan adayların işe başlamaları için gerekli belgeleri, bu belgelerin teslim edileceği yer ve zaman, Orman Genel Müdürlüğü internet adresinden (www.ogm.gov.tr) duyurulacak olup ayrıca ilgililere tebligat yapılmayacak. Peki, OGM 3477 personel alım sonuçları açıklandı mı? Başvuruları KPSS puanına göre OGM personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, ayrıntılar.

New York’ta pek çok ünlü ismin katıldığı Met Gala etkinliği başladı

New York’ta pek çok ünlü ismin katıldığı Met Gala etkinliği başladı

Twitter (X) çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 6 Mayıs Twitter 24 saatlik hata tespit raporu

Twitter çöktü mü, neden açılmıyor? 6 Mayıs Salı günü erişimde yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde kayda değer bir sorun bildirimi yapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 6 Mayıs Salı Twitter hata tespit raporu…

Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği nedir? Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır?

Türk kültüründe baharın müjdecisi olarak kutlanan Hıdırellez, bereket, bolluk ve sağlık dilekleriyle dolu bir bayramdır. 5-6 Mayıs 2025’te coşkuyla kutlanacak Hıdırellez’de, özellikle yoğurt mayalama geleneği dikkat çekiyor. Doğanın uyanışını simgeleyen bu özel ritüelde, yoğurdun mayalanması için kullanılan doğal yöntemler ve manevi inanışlar, nesilden nesile aktarılıyor. Peki, Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği nedir? Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır, hangi dualar okunur?

INSTAGRAM 5 MAYIS RAPORU || Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte 24 saatlik güncel tablosu

Instagram 5 Mayıs Pazartesi günü hata tespit raporu yayınlandı… Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması Instagram’da erişim ve güncelleme sorunu yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Son 24 saat içerisinde arıza tespit raporuna göre büyük bir aksama kaydedilmedi. Peki, bugün Instagram’da bir aksama var mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?