Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme; kullanılan silah için Mogan Gölü’nde arama yapılmış

Sinan Ateş cinayetinden iki gün sonra 1 Ocak 2023’te silahlı saldırıda kullanılan suç aletinin bulunmasına yönelik Ankara Gölbaşı’nda bulunan Mogan Gölü’nde Emniyet tarafından 5 dalgıç ile arama yapıldığı ortaya çıktı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, Ankara’nın Çukurambar semtinde, 30 Aralık 2022’de, bir aracın arkasına saklanan tetikçi Eray Özyağcı tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. Olayın aydınlatılmasına yönelik yapılan çalışmalar sırasında Asayiş Şube Müdürü Oben Özbay tarafından Koruma Şube Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, tetikçi Eray Özyağcı’yı olay yerinden kaçıran tutuklu sanık Vedat Balkaya

Soruşturma dosyasında yer alan tutanakta; bahse konu olay yerinde kıyıya paralel olarak yaklaşık 100 metre uzunluğunda, kıyıdan 15 metre açığa dalış marifeti ile arama faaliyeti yapıldığı, yapılan arama sonucunda ise söz konusu suç aletine rastlanılmadığı belirtildi.

Kayıp silah muamması

Soruşturma aşamasında silaha dair bilgi veren tetikçi Eray Özyağcı ise cinayet sonrası Vedat Balkaya ile olay yerinden uzaklaşıp bir başka araca transfer olduktan sonra silahı sakladığını iddia etmiş ve “Ankara ilini pek fazla bilmediğim için güzergahta nerelerden geçtiğini bilmiyorum ancak bir müddet sonra otobana girdiğimizi fark ettim, yaklaşık birkaç saat yol aldıktan sonra aracı durdurmasını söyledim, araçtan tek başıma inerek, çalılıkların olduğu bir yere doğru geçtim olayda kullanmış olduğum GLOCK marka tabanca, bu tabancaya takılı 32’lik şarjör ve normal 15’lik tabancanın kendi şarjörünü, bu şarjörler içerisindeki hatırladığım kadarıyla 35 adet fişeği çalıların altına doğru görünmeyecek şekilde gizledim, bunu yapmamın amacı da daha sonradan buraya gelip almaktı ancak şu an buranın neresi olduğunu kesinlikle hatırlamıyorum, silahı firar gezdiğim için yaklaşık 1 buçuk 2 yıl kadar önce İstanbul ilinden tam yerini ve ismini hatırlamadığım bir şahıstan 50 bin TL karşılığında almıştım. Silahı bıraktıktan sonra hızlı bir sekilde araca geçtim yine İstanbul iline doğru seyretmeye devam ettik” demişti.

Sinan Ateş cinayeti iddianamesinde neler var, kimlere hangi ceza isteniyor?

Arkadaşı Selman Bozkurt ile bir binadan çıktığı sırada motosikletli 2 kişinin silahlı saldırısına uğrayan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ateş ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, cinayetten yaklaşık 1,5 yıl sonra mahkemece kabul edilmişti.

İddianamede, Sinan Ateş’in olay sırasında yanında olan ve omuzundan yaralanan Selman Bozkurt ile Ateş’in eşi Ayşe Ateş, “müşteki” sıfatıyla yer alıyor. Ancak Ayşe Ateş’in ifadesi iddianamede yer almıyor. 

22 sanıklı iddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getirerek kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt‘un müşterek fail olarak “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmaları talep edildi. İki ismin, Ateş’in yanında bulunan Selman Bozkurt’a yönelik ise “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. 

Özyağcı’nın ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak” suçundan 1 yıldan 3 yıla, Tolgahan Demirbaş’ın ise “zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Sanıklardan ”silahlı eylemi organize ettiği” iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş‘ın ise cinayete azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklardan Zekeriya AsarkayaHakan SaraçUfuk KöktürkMehmet YüceMustafa UzunlarAşkın Mert GelenbeyMurat Can ÇolakOsman BayraktarCaner GüneyUmut ErsoyÇaglar ZorluAytaç AtaçEmre Yüksel, avukat Serdar ÖktemErdem KaradenizAlper Atay, eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal‘ın “iştirak halinde işlenen suça yardım ettikleri” gerekçesiyle cezalandırılmaları istendi.

Bu 17 sanığın, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsi istenirken, eski cinayet büro amiri Aykal’ın ayrıca kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak maktule ait kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak temin ettiği gerekçesiyle 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

17 kişinin dosyası ayrıldı

Cinayete ilişkin 22 tutuklu sanık hakkında dava açılırken, 17 şüphelinin de dosyası ayrıldı. Dosyası ayrılanların arasında hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç ile Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay ve eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz yer alıyor.

Soruşturma sürecinde savcılar değiştirildi

Cinayetin işlendiği sırada Ankara Adliyesi’nde uzlaştırma savcısı olarak görev yapan Ayhan Ay nöbetçiydi. 1. Dış Bölge olarak belirlenen yerlerdeki şüpheli olaylara 24 saat boyunca savcı Ay bakıyordu. Ay’ın nöbeti esnasında Ateş cinayeti gerçekleşti. İş bölümü gereği ölümlü olaylara ilişkin dosyalar nöbetçi savcıda kaldığından, Ateş cinayeti soruşturması da savcı Ay’da kalacaktı. Ancak soruşturmanın seyri değişti. Özellikle Tolgahan Demirbaş’ın, cinayetten bir gün sonra, 31 Aralık 2022 gecesi gözaltına alınması sırasında Kılavuz’un evinde yaşanan kriz, emniyet tarafından savcıya “boş dosya” gönderilmesi nedeniyle derinleşti. Demirbaş, “boş dosya” nedeniyle serbest kaldı. Savcı Ay, daha sonra yapılan tespitler ışığında emniyete yazı yazarak, Demirbaş’ın “mevcutlu” (polis eşliğinde) şekilde adliyeye getirilmesini istedi. Buna karşın emniyet ise savcılığa “adresinde bulunamadığı” yanıtını vererek, Demirbaş’ı getirmek istemedi. O tarihlerde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun devreye girdiği, mevcutlu getirme yazısı için “kapısının altından geri atın” dediği öne sürüldü. Bütün bu gelişmeler üzerine 17 Ocak 2023 tarihinde, yani cinayetten 19 gün sonra dosya milliyetçi kesime yakın olduğu bilinen Başsavcıvekili Durdu Özer’in koordinatörlüğüne verildi. Özer’in yanı sıra dosyaya Savcı Ay ile birlikte çalışmak üzere savcı Durmuş Ali Kaya da eklendi.

Bilirkişi raporundaki detaylar

Soruşturma kapsamında tutuklanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş‘ın telefonundan kurtarılan yazışmalar, cinayetin aylar önce planlandığını gösterdi. T24’ün kamuoyuna duyurduğu Demirbaş’ın yazışmalarına ilişkin bilirkişi raporu, Sinan Ateş’in, Ahmet Yiğit Yıldırım’ın talimatıyla cinayetten dokuz ay önce takip edilmeye başlandığını ortaya koydu. Bilrikişi raporuna göre, Demirbaş, Ankara Emniyeti Cinayet Büro’da görevli olan ve bir dönem Ateş dosyasına da bakan komiser Mustafa Ensar Aykal‘dan Ateş’in adresini, eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu‘dan da konumunu istedi. Bu yazışmalara, Demirbaş’ın komiser Aykal’dan, “Genel Başkan istedi de” diyerek, Ateş’in adresini istediği ve “Aynen reis, onun ipini çekmişler” yanıtını verdiği görüldü.

Raporda, Demirbaş ve Emre Yüksel’in 06 AT 5021 plakalı ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a tahsisli olduğu öğrenilen Audi marka çakarlı bir araçla tetikçiyi Bolu’ya götürdüğü kayıtlara girmişti

 

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

  • ASUMAN ARANCA

  • Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!

    Bilirkişi raporu: İşte adım adım Sinan Ateş cinayetine giden zaman çizelgesi

  • Sinan Ateş dosyasında “krizler” bitmiyor: Savcı 2 ay izne ayrıldı, dosya bir kez daha el değiştirdi

    Sinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf ortaya çıktı: Tetikçiyi taşıyan kuryeden ‘görev tamam’ pozu!

    Sinan Ateş iddianamesi: Telefon mesajlarıyla cinayet organizasyonuna işaret eden bilirkişi raporu göz ardı edildi!

    İşte iddianamede yer verilmeyen Ayşe Ateş’in ifadesi: Olcay Kılavuz’un da suikastta dahli olduğu kanaatindeyim

    T24, Sinan Ateş cinayetindeki tetikçinin kaçırıldığı “çakarlı” aracın görüntüsüne ulaştı: Geçtikleri güzergâhta PTS kayıtlarına böyle takıldı

  • Sinan Ateş cinayeti davası 1 Temmuz’da başlıyor; işte 25 soruda suikastte adı geçenler, soruşturma sürecinde yaşananlar ve siyasete yansımaları
  •  
  • TOLGA ŞARDAN

    Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

    Sinan Ateş’in öldürülmesiyle bağlantılı Mersin’deki cinayette eski Ülkü Ocakları Başkanı’na 10 yıl hapis cezası verildi

  • Sinan Ateş dosyasının bilirkişisi polise ne oldu? Emniyet YDK’da “emeklilik” krizi!

    Sinan Ateş cinayeti zanlısı Avukat Öktem’in tutukluğa itirazını mahkeme “kaçma şüphesi var” diyerek reddetti


  • CANDAN YILDIZ

    Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş: Kendisini devlet zanneden paralel çete o kadar rahat cinayet işlemiş ki onlarca delil bırakmış

    Eski Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Cahit Özdemir: Sinan Ateş cinayeti Ülkücülerin ‘Kerbela’sıdır; ocaklar kuşatma altında

Sinan Ateş’in ablası: Bahçeli samimiyse elimizdeki bütün belgeleri vermeye hazırız, katilleri birlikte yakalayalım

MURAT SABUNCU

Özgür Özel: Demirtaş ile çalışma toplantısı yapmak istiyorum, MHP Sinan Ateş cinayetinde sınıfta kaldı

Cinayete ilişkin haberler için .

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir