Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

Türkiye’de İmalat Sanayinde 2025 Yılı Yatırım Harcamalarının Durumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayi genelinde 2025 yılında yapılması öngörülen yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artacağı yönünde değerlendirmeler yapıldı.

TCMB tarafından imalat sanayinde faaliyet gösteren 1736 iş yerinin yanıtlarından derlenen 2025 yılı bahar dönemine ilişkin Yatırım Eğilimi İstatistikleri yayınlandı.

2025 yılı bahar döneminde, 2024 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre arttığı değerlendirmelerine göre, beklentilerin bir miktar düşük gerçekleştiği belirlendi.

İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmelerde, üretimde çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan iş yerlerinde 2024 güz döneminde öngörülenden daha zayıf bir artış belirlendi.

Yatırım Harcamaları Tahminleri

2025 yılı bahar dönemi anket sonuçlarına göre, 2025 yılı yapılması öngörülen yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artacağı değerlendirmeleri zayıflayarak devam ettiği görüldü.

2025 yılında yapılması planlanan yatırımların büyüklük gruplarına göre değerlendirildiğinde, üretimde çalışan sayısı 50 ile 249 arası olan iş yerleri hariç diğer tüm büyüklük gruplarında artış beklentilerinin 2024 yılı güz dönemindeki ilk değerlendirmelere göre aşağı yönlü revize edildiği belirlendi.

Related Posts

DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası DASK uygulaması var. Ancak ülkedeki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor ancak yarıya yakını yenilenmiyor.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Altın alımına yeni şart: Kuyumculardan artık yetki belgesi istenecek!

Çekili kıymetli maden satışı yapılırken, gerçek kişi kuyum işletmelerince “Kuyum Ticareti Yetki Belgesi” sunulacak.

Avrupa Merkez Bankası üyesinden faiz indirimi açıklaması

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ekonomik risklerin arttığı bir dönemde ECB’nin daha büyük faiz indirimlerini göz ardı etmemesi gerektiğini dile getirdi.

İTO: İstanbul’daki ticari yapılar acilen güçlendirilmeli

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem için ticari yapıların bir an evvel güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hizmet, perakende ticaret ve inşaata güven azaldı

TÜİK, nisan ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıkladı. Buna göre Güven endeksi, hizmet sektöründe yüzde 4,3 azaldı, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 4,2 azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir