Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

TSMC’nin 2nm Çipi Yılın İkinci Yarısında Seri Üretime Geçecek

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSMC) 2nm mimarisine sahip çipinin yılın ikinci yarısında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Firma, bu adımın performans ve verimlilik açısından önemli bir ilerleme olacağını ve teknolojik anlamda bir sıçrama yaşanabileceğini belirtiyor.

Mikroçipler, günlük hayatımızda kullandığımız tüm elektronik cihazlarda bulunmaktadır; akıllı telefonlardan ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkarlar. Bu mikroçipler, milyarlarca transistör içererek elektronik cihazların işlevselliğini sağlarlar. Bu mikroskobik devreler, silikon gibi malzemelerin katmanlanması ve aşındırılmasıyla oluşturulmaktadır.

Genel olarak, bir çipteki transistör sayısı arttıkça, çipin hızı ve gücü de artar. Bu sebeple mikroçip endüstrisi, daha fazla transistörü daha küçük bir alana sığdırmak için sürekli olarak çalışmalar yapmaktadır. Çiplerin boyutları nanometre cinsinden ölçülmekte olup, küçüldükçe cihazların enerji verimliliğinin arttığı gözlemlenmektedir.

TSMC’nin 2nm teknolojisi, önceki nesil 3nm yongalara kıyasla %15 daha fazla transistör yoğunluğuna sahiptir. Bu durum, cihazların daha hızlı çalışmasını, daha az enerji tüketmesini ve karmaşık görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar. 2nm teknolojisi ile hesaplama hızında %10 – %15 arası artış ve güç tüketiminde %20 – 30 arası bir azalma sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde TSMC, ABD’de beş yeni fabrika inşa etmek için 100 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ancak, bazı yetkililer, bu durumun adanın güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyarak, 2nm çiplerin Tayvan dışında üretilip üretilemeyeceği konusunda kararsızlıklarını dile getirmişlerdir.

TSMC’nin gelişmiş mikroçipleri, Apple’ın A serisi işlemcileri, NVidia’nın GPU’ları, Ryzen ve EPYC işlemcileri gibi pek çok teknoloji devi tarafından kullanılmaktadır. Bu ileri teknoloji sayesinde, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler daha yüksek performans ve daha uzun pil ömrüne sahip olabilir. Bu da, güçlü işlemcilere sahip daha hafif ve küçük cihazların geleceğini işaret etmektedir.

2nm çiplere sahip cihazlar, güçlü performansları ve uzun pil ömürleriyle dikkat çekmektedir. Bu sayede, bugünlerde bir günlük olan akıllı telefon şarj süreleri de önemli ölçüde azalabilir.

Related Posts

Ormanlar zamanla yarışamıyor

ABD, New York’ta bulunan Syracuse Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ormanların iklim değişikliğine uyum sürecinde ciddi bir zaman gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ağaç popülasyonları …

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.

ChatGPT’de model seçebileceksiniz

OpenAI’ın ChatGPT’sinde farklı GPT’leri seçme imkanı sunulmaya başlandı.

Ada ülkesinde sırlar aydınlatılıyor: Yüzyıllar boyunca sürmüş…

Papua Yeni Gine’de 2 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan insan kalıntılarından elde edilen antik DNA’ların analizi, bazı toplulukların komşularıyla genetik olarak yüzyıllar boyunca hiç karışmadığını ortaya koydu. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, 42 bireyin kemik ve dişlerinden alınan örnekleri inceledi.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

iPhone tahtını sallıyor! Bu Android telefon, dünya çapında en çok satan modellerden biri oldu!

Counterpoint Research’in açıkladığı 2024 ikinci çeyrek satış verilerine göre Samsung’un yeni Galaxy A15 modeli, 5G versiyonuyla dünya genelinde en çok satan dördüncü akıllı telefon oldu.