Musk medyaya fon akıtan USİAD’e kayyum atadı, hangi gazeteciler parasız kaldı… Sırada kim var

Elon Musk, USAID’e karşı çok ses getiren darbesinden sonra, Rusya ve Ukrayna gazetecilerinin fonlarının kesildiğini belirtti. Ukrayna gazetecileri başta olmak üzere foncular tepkili… USAID’in fonladıkları arasında Türkiye’den de medya kuruluşları var.

MUSK’IN USAİD’E KAYYUM ATAMASI

Amerika Birleşik Devletleri Hükümet Verimliliği Bakanı, Elon Musk, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) başına kayyum atadı. USAID’i, hem devlet içinde hem de uluslararası alandaki gayrı meşru faaliyetlerin ve suçların sorumlusu olarak ilan etti… personellerini tasfiye etti ve bütün kaynaklarına el koydu. Söz konusu kaynak aktarımının başında çeşitli ülkelerde “Bağımsız medyaya destek” paravanıyla gazetecilerin fonlanması var.

UKRAYNA GAZETECİLERİ EN BÜYÜK KAYBEDEN

Musk, dün X hesabından, “USAID dondurulunca Rusya ve Ukrayna’daki bağımsız gazeteciler fonsuz kaldı” ifadesini paylaştı.

RIA South/RIA Melitopol internet sitesinin baş editörü Svitlana Zalizetska, bütçesinin bir kısmının USAID’den geldiğini söyledi. Bu site Ukrayna kontrolündeki Zaporizhia’dan haber veriyordu. Zalizetska, fonlamayı şöyle savundu: “Bizimki gibi medya kuruluşları ortadan kalkarsa, tüm uluslararası toplum ve Ukraynalılar işgalde neler olup bittiğine dair bilgi alamayacak. Uluslararası toplum, işgal altındaki Ukrayna toprakları hakkında bilgiyi Ukraynalı gazetecilerden değil, Rus propagandacılardan alacak.”

30’U AŞKIN ÜLKEDE FON ÇALIŞMASI

Bu duruma ilk tepki gösterenlerden birisi de Sınır Tanımayan Gazeteciler (RFS) oldu. RFS, dört gün önce kararı kınayan açıklamasında, USAID’in 2023’te 30’u aşkın ülkede 6 bin 200 gazetecinin eğitim alması ve desteklenmesi için fon sağladığı kaydetti. Devlete bağlı olmayan 707 haber kuruluşu ve medya alanından 279 sivil toplum kuruluşuna yardım sağladığını ifade etti.

USAID’İN 2023 BÜTÇESİNDE AYRILAN KAYNAK

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2023 mali raporuna göre USAID’in 2023 bütçesi içinde sadece “demokrasiyi yüceltmeye” ayırdığı kaynak 3,2 milyar USD, yani 110 milyar TL. Bu para, ABD’deki Chrest Vakfı gibi vakıflar ve AB devletlerinin fonları üzerinden dünyadaki işbirliği yapan kurumlara dağıtılıyor. Fon dağıtımında etkin olan üst örgüt ise Ulusal Demokrasi Vakfı (NED). ABD’nin dış politika çıkarları doğrultusunda, NED’in işaret ettiği kurumlar hangileriyse, vakıflar ve devletler kaynakları oraya yönlendiriyor. Bunların başında da medya kuruluşları geliyor.

TÜRKİYE’DEKİ FONCULAR KİMLER

Söz konusu medya organlarından bazıları da Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Chrest Vakfı, 2021 yılındaki bir raporunda bu medya organlarının da yer aldığı fon listesini açıklamıştı. Vakfın fon sağladığı kurumlar arasında Medyascope, Mezopotamya Vakfı, Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, , İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyordu.

AKTARILAN FONLARIN BÜYÜKLÜĞÜ

Söz konusu foncu medya organları arasında pastanın büyüğünü alan birkaç kurum öne çıktı. Örneğin Chrest Vakfı, Norveç ve İsveç; Ruşen Çakır’ın sahip olduğu Medyascope’a 2016-2023 arasında 22 milyon 900 bin TL verdi. Bir diğer ihya edilen kurum, Bianet. İsveç devleti Bianet’e 2007-2023 arasında 335 milyon TL hibe etti.

Musk’un USAID’e yönelik operasyonu şimdi, fonlar sayesinde varlık gösteren bu kurumları endişelendiriyor. Kaynakları kesildiğinde foncu medyanın ne yapacağı merak konusu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ MÜDAHALESİ
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, 2021 yılında, Cherst Vakfı tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren STK’lara bağışta bulunulduğu haberlerine ilişkin basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada şöyle denilmişti: “Söz konusu derneklerin yapılan denetimleri sonucunda; bazı dernekler tarafından, dernekler kanunu ve ilgili mevzuata aykırı hareket edildiği ve öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmediği, vergi kanunlarında belirtilen esas ve usullere uyulmadığı tespit edilmiş ve ilgili dernek yöneticileri hakkında adli ve idari merciler tarafından gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir.”

Odatv.com

Related Posts

İstanbul’da sahte parfüm operasyonu: 110 milyon liralık ürün ele geçirildi

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, piyasaya sürülmek üzere depolanan 110 milyon lira değerinde sahte parfüm ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Gülaylar Altın’ın sahibi tutuklandı

Gülaylar Altın’ın İcra Kurulu Üyesi Mehmet İlhan Gülay İBB soruşturması için ifadeye çağrılmasının ardından tutuklandı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir