Markette fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en son açıklamasında mayıs ayında market fiyatlarında meydana gelen değişikliklere işaret etti. Bayraktar’a göre, 36 üründen 17’sinde fiyatlar artarken, 19 üründe fiyatlar düşüş gösterdi.

Bayraktar’a göre, üretici ile market arasındaki fiyat farklarına bakıldığında sivri biberde %283, kuru soğanda %278, kuru fasulyede %217, nohutta %213 ve kuru incirde %203 gibi büyük farklılıkların olduğu tespit edildi.

Ayrıca, limon ve elmanın %22 fiyat artışıyla marketteki en yüksek fiyat artışını yaşadığını belirten Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün ise %49 ile sivri biberde olduğunu söyledi.

Üretici tarafında ise, sivri biberde %72’lik bir fiyat düşüşü görülürken, limonda %112,5’lik bir fiyat artışı olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebeplerine de açıklık getirerek, tarımsal ürünlerdeki fiyat dalgalanmalarını ele aldı.

Ayrıca, elektrik fiyatlarında da yıllık %47,08’lik bir artışın yaşandığını belirten Bayraktar, bu konuda da detaylı bilgi verdi.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Bayraktar, limonda bayram talebi, havuçta depolanan ürünlerin maliyetinin eklenmesi, marul ve maydanoz arzındaki azalma gibi sebeplerin fiyat artışlarına etkisinin olduğunu açıkladı.

Aynı zamanda, tarla üretiminin artması nedeniyle sivri biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde fiyat düşüşleri yaşandığını da ifade etti.

ELEKTRİK FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

Bayraktar, girdi piyasalarından aldıkları verilere göre, gübre, yem, tarım ilacı ve mazot fiyatlarında yaşanan değişikliklere de değindi. Özellikle elektrik fiyatlarında yıllık %47,08’lik artışın dikkat çekici olduğunu belirtti.

Related Posts

Memur emeklisi olan herkesi ilgilendiriyor: Maaşlar 1 gün erken yatırılacak

Aylık ödeme günü 5 Haziran olan 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki emeklilerin maaş ödemeleri 1 gün erkene çekildi.

Çin’de imalat sektöründe daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, Mayıs’ta önceki aya göre artsa da daralmaya devam etti.

ABD ile Çin arasında ticaret krizi yeniden gündemde: Tarife görüşmeleri çıkmaza girdi!

ABD ile Çin arasında devam eden ticari anlaşmazlık, küresel piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Tarife müzakerelerinde yaşanan tıkanıklık, taraflar arasındaki ilişkilerin seyrini yeniden gündeme taşıdı. Liderler düzeyinde olası temaslar sürecin yönünü belirleyebilir.

Hizmet üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 37’yi aştı

TÜİK verilerine göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) nisanda aylık bazda yüzde 4,24, yıllık bazda ise yüzde 37,15 oranında artış gösterdi.

560 milyon dolarlık gemi yatırımı yaptı

Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, son yıllarda hız kazanan yeni inşa programı kapsamında önemli bir aşamaya ulaştığını duyurdu.

Tapu sahiplerine ‘Son 2 gün’ uyarısı: Ödemeyenlerden fazlasıyla alınacak

Her sene mayıs ve kasım aylarında ikişer taksitle ödenen emlak vergisinin son ödeme tarihi yaklaşırken, tapu sahipleri ödeme tarihleri hakkında araştırma yapıyor. Peki, 2025 yılında emlak vergisi ödeme tarihleri ne zaman? İşte merak edilen tüm detaylar…