Manisa’da Don Zararını 36 Bin Üretici Yaşadı

“`html

Manisa’daki Zirai Don Afeti Üzerine Açıklama

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Manisa’da zirai don nedeniyle etkilenen üzüm bağlarını inceledikten sonra önemli bilgiler paylaştı. Gizligider, “Yapılan ilk değerlendirmelere göre, üzüm başta olmak üzere, kiraz, şeftali, kayısı, ayva, armut, badem, ceviz, erik ve zeytin gibi tarım ürünleri, 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üreticimize zarar verdi,” dedi.

Gizligider, 10-11 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerini yerinde görmek için Manisa’ya geldi. Saruhanlı ilçesinde üzüm bağlarını ziyaret eden Bakan Yardımcısı, üreticilerin yaşadığı zorlukları dinleme fırsatı buldu. Bu ziyaret sırasında Gizligider’e Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti milletvekilleri Murat Baybatur, Ahmet Mücahit Arınç, Tamer Akkal, Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı, ve diğer yetkililer eşlik etti.

Bakan Yardımcısı, afetin ardından alınan önlemleri basın toplantısıyla paylaştı ve “Cumhurbaşkanımızdan gelen geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Son yılların en ciddi tarımsal afetlerinden birini yaşadık. Manisa, tarımda kritik illerimizden birisi. 877 bin 598 dekar üzerinde bağcılık yapmaktayız. Türkiye genelinde olduğu gibi dünya çapında da tanınan bir bağcılık merkeziyiz. Ancak sadece üzüm değil, meyve üreticilerimiz de don olayından etkilendi,” ifadelerini kullandı.

Don olayının en şiddetli yaşandığı ilçe olan Saruhanlı’da, 10 Nisan sabahı bazı bölgelerde sıcaklıkların eksi 3 derece düşmesi sonucu 17 ilçenin etkilendiğini belirten Gizligider, “Katkı sağlamak amacıyla, afet yaşandığı an itibarıyla Manisa valimiz, milletvekillerimiz ve tarım il müdürlüğü ekiplerimiz üreticilerin yanında yer aldılar. 8 Nisan itibarıyla meteorolojik verileri üreticilerimize ulaştırdık,” dedi.

Sigorta Bilinci Artıyor

Bakan Yardımcısı Gizligider, Manisa’da tarım sigortası yaptırma bilincinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “12 bin 820 çiftçimiz, 276 bin 589 dekar alan için zirai don sigortası yaptırdı. Bu oran Manisa’da yüzde 54, Saruhanlı’da ise yüzde 75’e ulaştı,” şeklinde konuştu. Ayrıca, 11 bin 946 üreticimizin 259 bin 181 dekar arazisinin don nedeniyle etkilendiğini açıkladı.

Gizligider, “Üreticilere tarım sigortası yaptırmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. İklim değişikliği nedeniyle tarımda çeşitli risklerle karşı karşıyayız. Bu nedenle sigorta, alınabilecek en önemli önlem,” dedi.

Geleceğe Yönelik Önlemler

Gizligider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın durumu sürekli olarak takip ettiğini belirtirken, Meclis’te risklere karşı önlemler alınması için bir komisyon kurulduğunu ifade etti. “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmak çok önemlidir. Kayıtlı çiftçilerimizin zararları, etiği oranına göre devlet tarafından tazmin edilecektir,” dedi.

Son olarak, afet sonrası gerekli önlemlerin alınacağı ve üreticilerin yanında olunacağına dair güvence veren Gizligider, bu süreçte tarımsal kredi borçlarının ertelenmesine yönelik adımlar atılacağını belirtti. Ayrıca, TARSİM kapsamındaki sigorta süreçlerine dair bilgilerin her zaman alınabileceğinin altını çizdi.

Gizligider, ilçeye yapılması planlanan sanayi yatırımını da değerlendirerek, “Bu tür projeler, Manisa’nın kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak,” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“`

Related Posts

TÜİK mart ayı dış ticaret endekslerini yayımladı: Kalemler arası farklı seyir dikkat çekti!

TÜİK’in açıkladığı dış ticaret endekslerinde mart ayında ihracat ve ithalat kalemlerinde yön ayrışmaları yaşandı. Bazı ürün gruplarında artış görülürken, bazı kalemlerde gerileme kaydedildi.

Fındıkta rekolte krizi… Açıklamalar piyasayı karıştırdı!

Uluslararası kuru yemiş kongresinde açıklanan tahmini üretim rakamları, fındık piyasasında tartışmaları beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor. Rekolte tahmininin fiyatları düşürmeye yönelik bir algı operasyonu olduğu ileri sürülüyor.

Yalova’da kanalizasyon suyu denize aktı, YASKİ’ye 4 milyon lira ceza yazıldı

Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, Dereağzı Balıkçı Barınağı’nda pompa arızası nedeniyle kanalizasyon suyunun arıtılmadan denize döküldüğünü tespit edip, Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri İşletme Birliği’ne (YASKİ) 4 milyon lira ceza uyguladı.

CHP’li Barut: Kutlama yapacak çiftçi kalmadı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kan ağlayan üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde kutlama yapacak halde olmadığına vurgu yaparak tarımın ve çiftçilerin sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi.

Uçakta bu kurala uymayan yolcuya anında para cezası kesilecek

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı yeni genelgeyle birlikte, uçakta emniyet kemeri ikaz ışığı sönmeden ayağa kalkan yolcuları para cezası bekliyor. Türk Hava Yolları bu kurala uymayan yolcuları “kural dışı” kabul edecek.

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …