İsrafın yeni adı ikmalin ikmali

Malatya Havalimanı Projesi İçin Yapılan İkmal İhaleleri

Ülkemizin ekonomik durumu her geçen gün kötüye giderken, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle israf da artarak devam ediyor. 1994 yılında faaliyete geçen ancak yetersiz kapasiteye sahip olan Malatya Havalimanı, sürekli ihalelerle gündemde. 11 Ekim 2023’te gerçekleştirilen ikmal ihalesi, deprem sonrası hasarların giderilmesi amacıyla yapıldı ve 1 milyar 44 milyon 44 bin TL harcandı. Ne yazık ki, hesaplar tutmadı ve havalimanı inşaatı tamamlanamadı. 22 Nisan 2025’te ise bir kez daha ikmal ihalesine gidildi ve bu sefer 2 milyar 530 milyon 295 bin TL ödendi. Böylece “İkmalin ikmali” için harcanan toplam tutar 3 milyar 574 bin 339 TL’ye ulaştı.

Yıldırım, 50 Yıl Hizmet Verecek Demişti

2010 yılında Malatya Havalimanı’na yeni terminal binası inşa edildi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Yeni terminal ile havaalanı Malatya’ya 50 yıl hizmet verecek hale geldi” sözleriyle havalimanının uzun ömürlü olacağını belirtmişti. Ancak yeni terminal binası, ihtiyaçları karşılayamadı. 27 Kasım 2020’de ise 194 milyon 347 bin 72 TL’lik sözleşme ile yeni bir terminal binası yapılmasına karar verildi. Havalimanı bu yapıyla üç yıl daha hizmet vermeye devam etti. Ancak 6 Şubat 2023’teki depremler sonrasında hasar gördü ve tekrar ikmal ihalesi yapıldı. Bu kez de 1 milyar 44 milyon 44 bin TL harcanarak işe başlandı ve 720 günde tamamlanması planlandı. Ancak yine başarısızlıkla sonuçlanan projeden sonra 22 Nisan 2025’te yine ihale yapıldı ve 2 milyar 530 milyon 295 bin TL ödendi. Yeni terminal binasının 330 günde tamamlanacağı belirtildi ve havalimanının sadece ikmal ihale masrafları 3 milyar 574 bin 339 TL’ye ulaştı.

Related Posts

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada ilk 10 hedefine ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini belirterek, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz dünyada ilk 10’da yer alma hedefine yaklaşıyor.” dedi.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …