Genç yaşta kalp krizi alarmı: Uzman uyardı!

Kalp Sağlığı Haftası: Kalp Hastalıklarının Önlenmesi İçin Öneriler

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Okşen, yaşam tarzının bu noktada belirleyici olduğunu belirtti.

KALP HASTALIKLARI KADER DEĞİL

Kalp-damar hastalıklarının çoğunun yaşam tarzıyla doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Okşen, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’i önlenebilir. Kalp ve damar hastalıkları dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor ancak bu tablo kader değil. Uygun yaşam tarzı değişiklikleriyle hastalıkların büyük kısmı önlenebilir” dedi.

30’LU YAŞLARDA KALP KRİZİ ARTIYOR

Kalp hastalıklarının genellikle 50 yaş üstünde görüldüğünü söyleyen Okşen, son yıllarda 30’lu yaşlarda da kalp krizi vakalarının arttığını dile getirdi: “Hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stres, genç yaşta kalp hastalığı riskini artırıyor. Erkeklerde risk 45 yaş sonrası, kadınlarda ise menopozla birlikte 55 yaş sonrası yükseliyor.”

HER YIL 200 BİN KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR

TÜİK ve Türkiye Sağlıkta Hizmet Derneği (TSHD) verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp-damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 36’sını oluşturarak en yaygın ölüm nedeni olmaya devam ediyor.

KONTROL EDİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerinin kontrol edilebilir olduğunu belirten Dr. Okşen, “Sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi, stres ve uyku düzensizliği gibi faktörler kalp hastalıklarını tetikliyor” dedi.

BESLENME KALP SAĞLIĞININ ANAHTARI

Beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Okşen, şunları söyledi:

“Sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve lifli besinler tüketilmeli. Trans yağ ve aşırı tuzdan kaçınılmalı. Aşırı tuz kalbin daha fazla çalışmasına neden olurken, şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli gıdalar obezite ve diyabet riskini artırır. Sağlıklı beslenme, tedavi değil, bir önleme stratejisidir.”

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTACAK 10 ÖNERİ

Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, kalp krizi riskini azaltmak için şu 10 öneride bulundu:

  1. Sigara kullanmayın: Kalp krizi riskini 2–4 kat artırır.

  2. Düzenli egzersiz yapın: Haftada en az 150 dakika orta düzey egzersiz önerilir.

  3. Sağlıklı beslenin: Trans yağ, fazla tuz ve şekerden kaçının.

  4. Tansiyonunuzu kontrol edin: Gerekirse ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

  5. Kolesterol seviyenizi takip edin: Lifli besinlerle kötü kolesterolü düşürün.

  6. Kan şekerinizi dengeleyin: Diyabet riski kalp hastalığına zemin hazırlar.

  7. Stresi yönetin: Nefes egzersizleri, meditasyon gibi yöntemlerle başa çıkın.

  8. Kaliteli uyuyun: Günde 6–8 saat düzenli uyku önemlidir.

  9. Alkol tüketimini sınırlayın: Ritim bozukluklarına neden olabilir.

  10. Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın: Tansiyon, kolesterol, EKG kontrolleri aksatılmamalı.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir