Gazeteci Özlem Gürses’e 1 yıl 3 ay hapis cezası

Özlem Gürses’e 1 Yıl 3 Ay Hapis Cezası

Gazeteci Özlem Gürses, YouTube kanalındaki programında Suriye’deki gelişmeleri değerlendirirken sarf ettiği sözler nedeniyle “devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” iddiasıyla açılan davada, İstanbul 30’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Duruşma sonrası ANKA Haber Ajansı’na konuşan Gürses, karara şu şekilde değer verdi: “Şaşırmadım çünkü, son dönemde çeşitli hukuk dışı kararların haberini yapmak durumunda kaldım. Öte yandan da çok şaşırdım ve hayal kırıklığına uğradım. Çünkü insan her seferinde belki bu sefer daha hakkaniyetli bir karar çıkar umuduyla bakıyor. Bunlar sadece kamuoyunun adaletine olan inancını yaralayacak süreçler. İnanıyorum ki yarın öbür gün bu kararları veren savcılar ve hâkimler dönüp baktıklarında onlar da üzüntü duyacaklardır. Genç hukukçu ve genç gazetecilerin kanatlarını kırıyoruz aslında böyle yaparak.”

Gürses’in avukatı Hüseyin Ersöz, süreci istinafa götüreceklerini belirtti. Ersöz, “Benim haksız olarak nitelendirebileceğim ve çok da hukuka uygun bulmadığım bu karara itiraz edeceğiz. Yasal süreci sonuna kadar götüreceğiz. Umuyorum ki bu mahkeme tarafından verilmiş olan hatalı karar istinaf mahkemesi tarafından düzeltilir” şeklinde konuştu.

“Güzelim memleketin gazetecilik ve yargı tarihine kaydedildi”

Gürses, mütalaaya verdiği sözlü savunmada, “Son dört aydır ekranda bir haritayı anlatırken söylediğim iki cümlenin birlikte montajlanmasından oluşan bir kâbusu yaşıyorum. Bu kurguyla dört aydır yurt dışı çıkış yasağım var, iki uluslararası konferansta konuşmacıydım, katılamadım. Ellerime kelepçeler takıldı, itibar suikastı için cep telefonu ile kaydedilen bu görüntüler servis edildi, kararlar daha biz görmeden basına sızdırıldı. 52 gün ayağımda bir elektronik kelepçe ile asla kabul etmediğim, söylemediğim, ima dahi etmediğim bir kelime için evimde hapsedildim” dedi.

“Şüphesiz ki tüm bu süreçler biz istesek de istemesek de güzelim memleketin gazetecilik ve yargı tarihine kaydedildi. Ne ben unutabilirim, ne de tarih” diye ekleyen Gürses, “Umuruyorum ki ve ülkesini içten seven bir Türk kadını olarak inanıyorum ki mahkemenizin vereceği karar da bu kapsamda hukuk tarihinde bir iz bırakacaktır. Kendimi Türk Adaletine teslim ediyorum” ifadelerini kullandı.

Hem yazılı hem de sözlü savunmalara rağmen duruşmada esas hakkında mütalaanın iddianameyle aynı nitelikte olması Gürses ve avukatları tarafından tepkiyle karşılandı. Gürses’in avukatlarından Enes Hikmet Ermaner mütalaya itiraz ederek, “Hem müvekkil hem bizim savunmalarımız dinlenilmeden kopyala yapıştır yapılmak suretiyle duruşma öncesi hazırlanmış bir esas hakkında mütalaa sunulmuştur. Bunun ne hukuken ne de vicdanen kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın mahkeme huzurunda yargılanmakta olan kişi değerli bir gazetecidir. Buna rağmen duruşma savcısı tarafından müvekkilimizin savunmasının değersiz görülmesini kabul etmiyoruz. Müvekkilimizin suçu işleme kastı yoktur. Esas hakkındaki mütalaada da bu kast gösterilemedi. Bu mütalaa doğrultusunda cezalandırılma gerçekleşmesi hukuken mümkün değildir.”

Özlem Gürses ne demişti?

Gürses kendi YouTube kanalında 19 Aralık 2024’te yaptığı yayında “Gördüğünüz üzere IŞİD yapısı, yani TSK-SMO, yani Türk askeri ve Suriye Milli Ordusu diyeyim, Kürtlerin kontrol ettiği bazı bölgelerde küçük küçük kazanımlar elde etmiş durumda” demişti.

Bu yayının ardından Ankara’da gözaltına alınıp İstanbul’a getirilen ve hakkında soruşturma başlatılan Gürses’in ev hapsinde tutulmasına karar verilmişti. Ev hapsi cezası 52 gün sonra kaldırıldı ve Gürses’in duruşması görüldü. Gürses hakkında, “devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama” suçundan altı aydan iki yıla kadar hapis cezası istenmişti ve mahkeme 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

DW, ANKA/CÖ, EC

DW Türkçe’ye nasıl engelsiz erişebilirim?

Related Posts

CHP’den kayyumlara dikkat çeken video: ‘Bu operasyonun adı seçim öncesi iletişim kuşatması’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in sosyal medya hesabından paylaşılan dikkat çeken videoda kayyum atanan şirketlere işaret edildi. Bu şirketlerin Türkiye’nin dört bir yanındaki billboardları yöneten firmalar olduğu belirtilen videoda “Bu operasyonun adı seçim öncesi iletişim kuşatması” dendi.

Kırıkkale’de sağanak su baskınlarına neden oldu

Meteorolojinin uyarılarının ardından Kırıkkale’de etkili olan sağanak, su baskınlarına neden oldu.

Deprem sonrası hırsızlar iş başında: Evlere girmeye çalıştılar

İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası iki kadın, vatandaşların panikle terk ettiği binaya hırsızlık amacıyla girdi. Binada yaşayan bir kişi tarafından fark edilen şüpheliler, hızla olay yerini terk etti.

Türkiye ve Rusya Ortadoğu için masaya oturuyor: Görüşmeler İstanbul’da

Türkiye ve Rusya Dışişleri bakan yardımcıları yarın İstanbul’da Ortadoğu için görüşme gerçekleştirecek.

Hastalıklar artıyor: “Türkiye’de 100 bin aile aşı karşıtı”

Pandemi sürecinden sonra aşı karşıtlığı arttı. Ancak bu durum birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Türkiye’de aşı yaptırmayan ailelerin sayısının 100 bini aştığı uyarısı yapılırken, doktorlar çocuk aşılarının mutlaka tamamlanması gerektiğini vurguluyor.

Ankara’da önemli görüşme: DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la bir araya geldi

Ankara’da bugün önemli bir görüşme yapıldı. DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Hasta mahkumlar ve adli tıp raporu alanların tahliyesini söyledik.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir