Çin, viral enfeksiyonların “bilinmeyen hastalık” olarak nitelendirilmesine tepki gösterdi: Halkı paniğe sevk etmektedir

Çin, Viral Enfeksiyonların “Bilinmeyen Hastalık” Olarak Nitelendirilmesine Tepki Gösterdi

Çin, solunum yollarını etkileyen ve Aralık 2024’ten bu yana artan insan metapnömovirüsü (HMPV) gibi viral enfeksiyonların “bilinmeyen hastalık” olarak tanımlanmasının “insanları paniğe sevk ettiğini ve bilimsel gerçeklere karşı geldiğini” savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, geçen yılın son aylarından bu yana artış gösteren HMPV ve diğer hastalıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu tür viral enfeksiyonların “bilinmeyen hastalık” olmadığını söyleyen Guo, “(Enfeksiyonları) Bu şekilde tanımlamak bilimsel gerçekliğe karşı gelmek ve halkı paniğe sevk etmektir.” dedi.

Guo, “Kış, Kuzey Yarımküre’de solunum yolu enfeksiyonlarının en yoğun olduğu mevsimdir. Şu anda Çin’deki solunum yolu enfeksiyonlarının yoğunluğu geçen yılın aynı dönemine göre daha düşüktür.” diye konuştu.

Konuya ilişkin bakanlığın uzmanlarla bilgi paylaşımında bulunduğunu aktaran Guo, HMPV’nin yeni bir varyant olmadığını belirtti.

HMPV Nedir?

Çoğu kişinin henüz çocukken ve yaşamları boyunca birden fazla defa yakalandığı HMPV, solunum yolu hastalıklarına neden olan birçok patojenden biri olarak kabul ediliyor.

Mevsimsel grip ve Kovid-19’a benzer şekilde öksürük, ateş, burun tıkanıklığı ve hırıltı gibi belirtilere yol açan HMPV, çoğu vakada hafif seyrederken bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bronşit veya zatürre gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabiliyor.

Çin’de, Aralık 2024’ten bu yana HMPV de dahil olmak üzere viral solunum yolu enfeksiyonu vakalarında ciddi artış gözlemleniyor. (AA)

Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul için beklenen kar Trakya’dan geliyor

TIKLAYIN | 20 kilo altını çalarak kayıplara karıştılar

TIKLAYIN | Suriye’de “nasıl bir yönetim” tartışmaları sürüyor; otobüsler ikiye bölündü, kadınlara başörtüsü telkini, içkili mekânlara uyarı

TIKLAYIN | Savcı adayı Mithat Can Yalman, otel odasında ölü bulundu

TIKLAYIN | Masterchef’te ikinci finalist belli oldu

TIKLAYIN | Bir alkol grubuna daha zam geldi

Related Posts

Ukrayna’nın yeni Ankara Büyükelçisi Celal gündemi değerlendirdi: ‘İstiyoruz ki Karadeniz’de barış olsun’

Ukrayna’nın yeni Ankara Büyükelçisi Neriman Celal, Rusya ile ülkesi arasındaki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kiev yönetiminin müzakerelere hazır olduğunu belirten Celal, Türkiye ile Ukrayna arasındaki yakın ilişkilere de dikkat çekti ve Karadeniz’de barış istediklerini dile getirdi.

Gazze’nin çilesi ne zaman bitecek

DÜNYA, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durduracak ateşkes anlaşması haberini beklerken, İsrail ordusu Filistinli sivilleri öldürmeye devam ediyor.

AB’den İran’a nükleer silah uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) İran’ın nükleer programına ilişkin bağımsız değerlendirme yaparak barışçıl nitelikte olduğunu doğrulayabilecek tek tarafsız kurum olduğunu kaydetti.

AKP’li eski vekil uyardı: Tuhaf şeyler oluyor

AKP’li eski milletvekili Şamil Tayyar, terör örgütü PKK ve Suriye yapılanmasına dair dikkat çeken bir iddia ortaya attı.

Netanyahu’nun ‘Gazze’ hezeyanı: Tepki gelince ‘boşaltma planını’ yumuşattı

ABD’ye resmi ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’deki Filistinlileri zorla yerinden etmek istemediklerini söyledi. “Gazze’nin İsrail için tehdit oluşturmasını engelleyeceğiz.” diyen Gazze Kasabı Netanyahu, “Kimseyi zorla dışarı itmiyoruz.” iddiasında bulundu.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.