Bitki çayı içerken sağlığınızı riske atmayın: Kurutma oranına dikkat!

Yozgat’ta Kış Çaylarına Talep Artıyor

Yozgat’ta aktarlık yapan Yakup Yılmaz, havaların soğuk olmasından dolayı kış çaylarına olan talebin arttığını belirtti. C vitamini zengini ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi ürünleri müşterilere önerdiğini dile getiren Yılmaz, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin daha fazla tercih edildiğini söyledi.

Yılmaz, adaçayı, ıhlamur, altın otu, ebegümeci, karanfil gibi birçok karışık kış çayı çeşidinin bulunduğunu ve hastalık türüne göre önerilen bitkilerin değişebileceğini vurguladı. Boğaz ağrısı yaşayanlara ebegümeci ve adaçayı kombinasyonunu önerdiklerini belirterek, bu karışımın boğaz iltihabına iyi geldiğini belirtti. Güçlü öksürük şikayeti olanlara ise ayva yaprağını tavsiye ettiklerini kaydeden Yılmaz, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için ise ıhlamur ve kuşburnu önerdiklerini ifade etti.

“Bitkileri Fazla Kullanmak Doğru Değil”

Her bitkinin dozunda kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, bitkilerin aşırı tüketilmesi durumunda sindirim problemleri yaşanabileceğini söyledi. Ölçülü ve belirli periyotlarda kullanmanın önemine işaret eden Yılmaz, örneğin bir hafta kullanıldıktan sonra vücudun dinlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Ihlamurun Kilosu 2 Bin Lira”

Bitki çaylarının küçük paketler ya da kilo olarak satıldığını aktaran Yılmaz, çok kurutulmamış bitki çaylarının tüketilmesini önererek, “Ihlamurun kilosu 2 bin lira, kuşburnunun kilosu 200 lira, paketli kış çayları ise 90 ile 60 lira arasında değişiyor” dedi. Geçmişte yaşanan yangınlar nedeniyle ıhlamur ağaçlarının da zarar gördüğünü ve piyasada ıhlamur bulmanın zorlaştığını belirten Yılmaz, fiyatların astronomik şekilde arttığını ve vatandaşların az miktarda almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Related Posts

Bağırsağın ruh hali: Depresyon mu, flora mı?

Aniden çöken moral, açıklanamayan kaygılar, sebepsiz huzursuzluk… Bunların hepsi psikolojik olabilir ama kaynağı psikolojiniz değil; bağırsaklarınızdaki sessiz değişim olabilir. Serotoninin %90’ı beyinde değil bağırsakta üretilir. Depresyon, anksiyete ve hafıza sorunlarında bağırsak-beyin hattı giderek daha çok konuşuluyor. Ve evet: Probiyotik bazen antidepresandan güçlü olabilir.

Mikroplastikler insan beynine kadar sızdı: Etkileri neler?

Bilim insanları, mikroplastiklerin insan beynine kadar sızdığını duyurdu.

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.