Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizinde Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında önemli bir değişikliğe imza attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, zorunlu karşılıklara ödenen faiz artık politika faizi üzerinden değil, ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden hesaplanacak.

Fonlama Faizi Referans Olacak

Yapılan düzenlemeyle birlikte, daha önce politika faizi baz alınarak yapılan zorunlu karşılık faiz ödemelerinde, artık Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı fonlamadaki ortalama faiz seviyesi esas alınacak.

Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Ancak, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49’a yakın seyrediyor.

Bu değişiklikle, bankaların zorunlu karşılık hesaplarında elde edecekleri faiz getirisi yaklaşık üç puan artacak. Başka bir ifadeyle, bankalar Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklar üzerinden daha yüksek faiz geliri elde edecekler.

Bankalar ve Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Analistlere göre, bu düzenlemenin sınırlı da olsa mevduat maliyetlerini hafifletici bir etkisi olabilir. Aynı zamanda, Türk Lirası’nı destekleyen bir unsur olarak da değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın bankacılık sektörü için pozitif bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Düzenleme, Bankaların Maliyetlerini Rahatlatabilir

Türkiye Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık faizlerinde ağırlıklı ortalama fonlama faizine geçmesi, bankalara ek bir getiri sağlarken, mevduat rekabetini bir miktar hafifletebilir. Bu sayede hem Türk Lirası üzerindeki baskıların hafiflemesi, hem de bankaların finansal yapılarının güçlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte, düzenlemenin mevduat ve kredi faizlerine yansıması da yakından takip edilecek.

Related Posts

Hindistan’ın ambargo koyduğu Çelebi’den açıklama geldi: Önceliğimiz çalışanlarımız

Türkiye merkezli Çelebi Hava Servisi, Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda güvenlik izinlerinin iptal edilemesi sonrası açıklama yaptı. Hindistan’daki faaliyetlerinin sağcı partinin baskıları sonucu sonlandırılacak derecede kısıtlanan Çelebi ülkede en …

Uygun fiyatıyla dikkat çeken leblebi fiyatı da iki katına çıktı

Nohut üretiminde artan maliyetler leblebi fiyatlarını da etkiledi. Kuruyemişler arasında uygun fiyatıyla öne çıkan leblebinin fiyatı da geçen seneye göre iki katı arttı.

Bu da dünyanın en büyük ‘otomobil’ gemisi: Avrupa’ya doğru demir aldı

Çin’de üretilen, 9 bin 500 araç taşıma kapasitesiyle “dünyanın en büyük otomobil gemisi” olan Anji Ansheng, ilk seferi için yola çıktı. 228 metre uzunluğunda ve 37,8 metre genişliğindeki gemi Avrupa’ya hareket etmek üzere demir aldı.

ABD’de perakende satışlar nisanda arttı

ABD’de perakende satışlar, nisanda sabit kalacağı yönündeki beklentilere rağmen yüzde 0,1 arttı.

iPhone’a Trump freni

ABD Başkanı Donald Trump, açıkladığı tarifelerle sıkıntıya giren Çin-ABD ilişkilerinde, gümrük vergilerinin yükselişiyle Apple iPhone üretimi için Hindistan’a yöneldi. Yüksek vergilerden kaçmak için Hindistan’da üretmeyi planlayan Apple CEO’su Tim …

Bakan Göktaş duyurdu! Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu ay toplam 5,4 milyar lira Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.