Bankacılık devinden enflasyon değerlendirmesi

TÜİK Enflasyon Verileri Sonrasında TCMB Faiz Kararı İçin Yeni Değerlendirmeler

TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından yabancı finans kuruluşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararı için yeni analizlerde bulunmaktadır.

ENFLASYONDA HAFİF GERİLEME

Mayıs ayında yıllık enflasyon %35,41 olarak kaydedilirken, ING gibi finans kuruluşları, Nisan ayındaki %37 seviyesine kıyasla hafif bir düşüş olduğunu belirtmektedir. Bu gerilemede baz etkisinin yanı sıra genel fiyat baskılarındaki azalmanın da rol oynadığı vurgulanmaktadır.

“Politika Faizinde Değişiklik Beklenmiyor”

ING’nin değerlendirmesine göre, yıllık enflasyondaki düşüş, baz etkisinin yanı sıra fiyatlardaki genel gerilemeyle desteklenmektedir. TCMB’nin aldığı tedbirler sayesinde, piyasalardaki dalgalanmaların enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı belirtilmektedir. Bu nedenle, 19 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ

ING’in analizine göre, büyük şoklar yaşanmadığı sürece 2025 yılı sonunda enflasyonun %30’un altına inmesi muhtemeldir. Keskin döviz kuru hareketleri, ücret artışları veya enerji/emtia fiyatlarında ani yükselişler gibi durumlar olmadığı sürece enflasyonun makul seviyelere gerileyeceği öngörülmektedir.

İKİ STRATEJİ MASADA

ING, Merkez Bankası’nın mevcut stratejik duruşu hakkında şu iki olası senaryoyu hatırlatmaktadır:

  • Makro ihtiyati tedbirlerle birlikte faiz indirimi
  • Faizi sabit tutup kredi hacmini kademeli olarak serbest bırakmak

TCMB’nin hangi stratejiyi izleyeceği belirsizliğini korurken, ING’ye göre Merkez Bankası, şu anda faizlerde bir değişiklik yapmak yerine mevcut koşullarda faizi sabit tutma eğilimindedir.

Ayrıca, döviz rezervlerindeki artış ve piyasa istikrarı sayesinde TCMB’nin bir haftalık repo ihalelerine more ağırlık vererek etkin fonlama faizini politika faizine daha yakın bir seviyeye çekebileceği öngörülmektedir.

Related Posts

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada ilk 10 hedefine ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini belirterek, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz dünyada ilk 10’da yer alma hedefine yaklaşıyor.” dedi.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …