Araştırma: Birçok hayvan ve bitki türü, genetik çeşitliliğini kaybediyor

Bitki ve Hayvan Türlerinde Genetik Çeşitlilik Azalıyor

Çeşitli etkenler nedeniyle birçok bitki ve hayvan türünün genetik çeşitliliğini kaybettiği ortaya çıktı.

Farklı üniversitelerden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 1985-2019 yılları arasında 628 bitki ve hayvan türü ile ilgili kaydedilen veriler incelendi.

Araştırma sonuçları, kuşlar ve memeli hayvanlar başta olmak üzere çeşitli bitki ve hayvan türlerinin genetik çeşitliliğinde azalma olduğunu gösterdi.

Genetik çeşitlilik kaybının küresel düzeyde gerçekleştiğini belirten araştırmacılar, doğa olayları, hastalıklar veya hasat gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Bu çevresel değişikliklere uyum sağlama konusunda birçok türün zorluk yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden koruma biyologu Catherine Grueber, “Şaşırtıcı bir şekilde, risk altında olmayan birçok türün genetik çeşitliliğinin azaldığını gözlemledik.” dedi.

Araştırmacılar, çevresel koşulları iyileştirmek ve popülasyon büyüme oranlarını artırmak için geliştirilecek stratejilerin genetik çeşitliliği koruyabileceğini hatta artırabileceğini belirtti.

Araştırmanın bulguları “Nature” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

Bağırsağın ruh hali: Depresyon mu, flora mı?

Aniden çöken moral, açıklanamayan kaygılar, sebepsiz huzursuzluk… Bunların hepsi psikolojik olabilir ama kaynağı psikolojiniz değil; bağırsaklarınızdaki sessiz değişim olabilir. Serotoninin %90’ı beyinde değil bağırsakta üretilir. Depresyon, anksiyete ve hafıza sorunlarında bağırsak-beyin hattı giderek daha çok konuşuluyor. Ve evet: Probiyotik bazen antidepresandan güçlü olabilir.

Mikroplastikler insan beynine kadar sızdı: Etkileri neler?

Bilim insanları, mikroplastiklerin insan beynine kadar sızdığını duyurdu.

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.