23 Şubat 2025

Güncel Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Amerika’da 14 eyaletten DOGE davası: Musk’a kontrolsüz yetki verildi

Amerika'da 14 eyalet, milyarder Elon Musk'ın Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) yöneticisi olmasının "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle Musk'a ve ABD Başkanı Donald Trump'a dava açtı.

New Mexico, Arizona, Michigan, California, Connecticut, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nevada, Oregon, Rhode Island, Vermont ve Washington eyaletleri Trump, Musk ve DOGE’ye karşı dava açtıklarını duyurdu.

‘KONTROL EDİLEMEYEN GÜÇ’

AA’nın The Hill gazetesinden aktardığı habere göre, 14 eyaletin açtığı davanın dilekçesinde Musk’ın DOGE’nin yöneticisi konumundaki görevinin “anayasaya aykırı olduğu” ifade edilerek ABD’li milyardere verilen yetki “sınırsız ve kontrol edilmeyen güç” şeklinde nitelendirildi.

Musk’ın görevine gelmesi için aday gösterilmediği veya Senato tarafından onaylanmadığı ifade edilen dilekçede, ABD’li milyarderin DOGE’nin yöneticiliğini yapmasının “anayasaya aykırı” olduğu savunuldu.

Dilekçede, “Bu durumun ulusa teşkil ettiği riskin farkında olmayan Başkan Trump, Kongre’den düzgün, yasal yetkilendirme ve faaliyetlerine ilişkin makul gözetim olmadan Bay Musk’a neredeyse kontrolsüz yetki verdi” ifadesi kullanıldı. Dilekçede, milyarder iş adamının yetkilerine son verilmesi talep edildi.

Musk yönetimindeki DOGE, 20 Ocak’ta yemin ederek ABD Başkanlığını üstlenen Donald Trump tarafından “federal israfı engelleme” hedefiyle oluşturulmuştu.

MUSK’TAN DAVA TEPKİSİ

Musk, sahibi olduğu X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada son dönemlerde Trump’ın başkanlık kararnamelerine karşı açılan davalara tepki gösterdi.

Musk, “Herhangi bir yerdeki herhangi bir yargıç, her başkanlık eylemini her yerde durdurabiliyorsa demokraside yaşamıyoruz demektir.” değerlendirmesinde bulundu.

(ANADOLU AJANSI)