Akademisyenden yeni mantar keşfi: Literatüre girdi

ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu’ndan Önemli Keşif: Türkiye’de 3 Yeni Mantar Türü Keşfedildi

ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Almanya’nın Goethe Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalar sonucunda İzmir, Denizli ve Burdur illerinde üç yeni mantar türünü keşfetti. Bu keşifle bilim dünyasına önemli bir katkı sağlandı.

‘TÜRKİYE CANLI BİYOÇEŞİTLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ÜLKE’

2010-2022 yılları arasında söz konusu illerde toplanan mantar örnekleri üzerinde detaylı incelemelerde bulunduklarını belirten Doç. Dr. Kaygusuz, “İzmir’e ait olan ‘Volvariella İzmirensis’ adını verdiğimiz yeni mantar türünü Kemalpaşa ilçesi Bağyurdu Mahallesi ve Bayındır ilçesinde bulunan kavaklık alanlardan topladık.” dedi.

Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir bölgede yer aldığını vurgulayan Kaygusuz, “Ülkemiz genelinde yaklaşık 3 bin 200 makro mantar türü tespit edilmiştir. Bu zenginliği korumak ve nadir mantar türlerini keşfetmek, besinsel, ekonomik ve tıbbi açıdan araştırmak büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA İÇİN YENİ BİR MANTAR TÜRÜ OLDUĞU BELİRLENDİ’

Denizli’de ‘Volvariella neoparvula’, Burdur’da ise ‘Volvariella ranulicystis’ isimleri verilen yeni mantar türlerinin dünyaca tanıtıldığını aktaran Kaygusuz, “Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan saha çalışmaları sonucunda birçok mantar örneği toplandı. Bu örnekler Atabey Meslek Yüksekokulu laboratuvarında incelendi ve DNA analizleri yapıldı. Yapılan karşılaştırmalar neticesinde İzmir’den keşfedilen ‘Volvariella izmirensis’ adlı mantarın dünya için yeni bir tür olduğu belirlendi ve uluslararası alanda yayımlanan ‘Phytotaxa’ dergisinde literatüre kazandırıldı.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye’nin zengin biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, yapacakları çalışmalarla yeni türleri keşfetmeyi hedeflediklerini belirtti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğu sona erdi: Türkiye de risk altındaydı! Nereye düştüğü belli oldu

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 1972’de Venüs’ü keşif için uzaya fırlatılan Kosmos-482 adlı uzay aracının Hint Okyanusu’na düştüğünü bildirdi.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.