Nohut ve Leblebi Üretiminin Kalbi Yozgat
Türkiye’nin en fazla ve kaliteli nohut üretiminin yapıldığı iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat, günden güne artan maliyetlerle leblebi imalatını da etkiliyor. Yozgat’ta leblebi imalatçısı Orhan Dolangez, bu yıl nohudun perakende fiyatının geçen seneye göre önemli bir artışla 130-140 lira bandında satıldığını belirtti.
Yozgat, Ankara’dan sonra en fazla nohut üretiminin gerçekleştiği bir şehir olarak öne çıkıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile özel sektör, leblebi hammaddesi olan nohut üretiminde daha verimli ve yüksek kaliteli ürün elde edebilmek için çalışmalar yürütüyor. Nohut üretiminde verimliliği artırmak amacıyla yeni çeşitlerin deneme ekimleri gerçekleştirildi.
Yozgat genelinde 5 ilçe ve 11 köyde 12 çiftçi ile demonstrasyon çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Türkiye genelinde yemeklik dane baklagiller üretiminde ikinci sırada yer alan Yozgat’ta, daha verimli ve hastalıklara dayanıklı yeni nohut çeşitlerinin ekimini yaygınlaştırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Ayrıca özel sektör de iklim değişikliklerine uygun nohut çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarına ağırlık veriyor.
Leblebi imalatçısı Orhan Dolangez, Yozgat’ta yetiştirilen nohutun Türkiye’nin en kaliteli leblebisi için ideal olduğunu vurgulayarak, “Yozgat, Sorgun, Sarıkaya bölgesinde yetişen nohudun leblebi kalitesi en yüksek olanıdır. İklim, toprak yapısı, rüzgar ve kaliteli su bu bölgede nohut yetiştirmeyi avantajlı hale getiriyor.” şeklinde konuştu.
Girdi Maliyetleri Yükselişte
Dolangez, girdi maliyetlerindeki artışın leblebi fiyatlarına da yansıdığını belirterek, “Geçen sene nohudu 105-100 lira civarında alıyorduk, bu yıl ise maliyetlerimiz arttığı için fiyatlarımız 130-140 lira seviyelerine yükseldi. Üretim maliyetleri ve köylülerin maliyetleri arttıkça, leblebi fiyatları da maalesef yükseliyor.” açıklamasında bulundu.
İklim değişikliği nedeniyle mevcut nohut çeşitlerinin olumsuz etkilendiğini belirten ziraat mühendisi Mustafa Türkmen, kuraklığa, hastalıklara ve soğuğa dayanıklı çeşitlerin adaptasyonu için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bölgeye uygun yeni ve verimli çeşitlerin geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
Yozgat’ın nohut ve leblebi üretimindeki önemi giderek artarken, tarım sektöründe yapılan çalışmaların verimliliği artırıp, kaliteli ürünler elde etmeyi hedeflediği gözleniyor.