TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye Ekonomisinin Öncü Göstergesi Sanayi Üretiminde Mart Ayında Toparlanma

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,5 oranında artış gösterdi.

Ocak ayında aylık bazda düşüş yaşayan, şubat ayında ise hem aylık hem yıllık bazda daralan sanayi üretimi, martta yeniden pozitif büyüme yoluna girdi. Şubat ayında sanayi üretimi aylık %1,6, yıllık %1,9 oranında gerilemişti.

Alt Sektörlerde Durum Ne?

TÜİK’in 2021=100 referans yıllı sanayi üretim endeksine göre:

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü, Mart 2025’te geçen yılın aynı ayına göre %4,9 arttı.

İmalat sanayi sektörü yıllık bazda %2,0 artış gösterdi.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise yıllık %6,1 oranında yükseldi.

Aylık bazda ise:

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü %8,2 ile en yüksek artışı kaydetti.

İmalat sanayi sektörü %3,7 oranında büyüdü.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise %3,5 oranında geriledi.

Sanayi üretiminde gözlenen bu toparlanma, yılın ikinci çeyreği öncesinde ekonomide olumlu sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir