Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump’ın asker gönderme teklifini kabul etmedi

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesine asker gönderme teklifini kabul etmediğini açıkladı.

TESK’ten Kurban Bayramı uyarıları

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Sığınmacılara da Türklere geçit vermediler

Türkler artık yurt dışına çıkmak için randevu dahi bulamıyor, aracı kurumların para tuzağına düşüyor. Avrupalı liderler ise Erdoğan’a göçü engellediği için teşekkürlerini sunuyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Özel sektör tahvillerinden kaçış: Yabancı 194 milyon dolarlık satış yaptı

Merkez Bankası’nın verilerine göre yurt dışında yerleşikler, geçen hafta 92,4 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Kırmızı et üretimi azaldı

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir