Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizinde Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında önemli bir değişikliğe imza attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, zorunlu karşılıklara ödenen faiz artık politika faizi üzerinden değil, ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden hesaplanacak.

Fonlama Faizi Referans Olacak

Yapılan düzenlemeyle birlikte, daha önce politika faizi baz alınarak yapılan zorunlu karşılık faiz ödemelerinde, artık Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı fonlamadaki ortalama faiz seviyesi esas alınacak.

Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Ancak, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49’a yakın seyrediyor.

Bu değişiklikle, bankaların zorunlu karşılık hesaplarında elde edecekleri faiz getirisi yaklaşık üç puan artacak. Başka bir ifadeyle, bankalar Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklar üzerinden daha yüksek faiz geliri elde edecekler.

Bankalar ve Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Analistlere göre, bu düzenlemenin sınırlı da olsa mevduat maliyetlerini hafifletici bir etkisi olabilir. Aynı zamanda, Türk Lirası’nı destekleyen bir unsur olarak da değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın bankacılık sektörü için pozitif bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Düzenleme, Bankaların Maliyetlerini Rahatlatabilir

Türkiye Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık faizlerinde ağırlıklı ortalama fonlama faizine geçmesi, bankalara ek bir getiri sağlarken, mevduat rekabetini bir miktar hafifletebilir. Bu sayede hem Türk Lirası üzerindeki baskıların hafiflemesi, hem de bankaların finansal yapılarının güçlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte, düzenlemenin mevduat ve kredi faizlerine yansıması da yakından takip edilecek.

Related Posts

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir