46 yıl sonra manşetlerde

Ordu’nunFatsa ilçesinde 1979’daki seçimi kazanan ve ilçeyi halk komiteleri kurarak yöneten Sosyalist Belediye Başkanı “Terzi Fikri” 46 yıl sonra yeniden gündem oldu. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan sonra da CHP lideri Özgür Özel, Fikri Sönmez’den bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık iki yıl önce Ordu’da yaptığı konuşmada Fikri Sönmez’den bahsetmiş ve “Ordu, terörün ne menem şey olduğunu da Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini Ordu çok ödedi” demişti. CHP lideri Özgür Özel ise Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın görevden alınıp yerine kayyum atanması üzerine “İktidar, Kenan Evren’in Fatsa’da Terzi Fikri’yi görevden uzaklaştırarak başlattığı darbeci geleneği devam ettiriyor” açıklaması yaptı. AKP sözcüsü Ömer Çelik ise Özel’e “Cumhurbaşkanımız ile darbeci Kenan Evren’i yan yana anması, demokrasinin alfabesinden haberdar olmadığını gösterir’’ cevabını verdi.

İLK SOSYALİST BAŞKAN

“Terzi Fikri” adıyla tanınan Fikri Sönmez, 1938’de Fatsa’da doğdu. İlkokuldan sonra bir terzinin yanında çalıştı. Dev-Genç saflarına katıldı. İstanbul’da ABD 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösteride yer aldı. 1970’te THKP-C üyesi Mahir Çayan’ın cezaevinden kaçırılıp Karadeniz’de saklanmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1979’da Fatsa’dan Bağımsız Belediye Başkanı seçildi. İlçeyi 11 bölgeye ayırıp, oluşturduğu halk komiteleri ile yönetti. İlçe kısa sürede Sosyalist Sol hareketin simgesi olunca 11 Temmuz 1980’de “Nokta Operasyonu” düzenlendi ve 200 kişi tutuklandı. Fikri Sönmez de ağır hapis cezasına mahkum oldu. 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Related Posts

İstanbul’da sahte parfüm operasyonu: 110 milyon liralık ürün ele geçirildi

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, piyasaya sürülmek üzere depolanan 110 milyon lira değerinde sahte parfüm ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Gülaylar Altın’ın sahibi tutuklandı

Gülaylar Altın’ın İcra Kurulu Üyesi Mehmet İlhan Gülay İBB soruşturması için ifadeye çağrılmasının ardından tutuklandı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçildi.