Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

AK Parti 24’üncü yaşını kutluyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “Erdemliler Hareketi” tarafından 2001’de kurulan ve bugüne kadar girdiği tüm genel seçimlerde birinc

İntihar sanıldı ancak kaçak göçmen çıktı

İstanbul Avcılar’da bir binanın çatı katında ağlayan kadının intihar edeceği iddia edilip ekipler çağırıldı. Ancak durum çok farklı çıktı. Fas uyruklu kadının kaçak göçmen olduğu öğrenildi.

Sahteleri bırakıp tertemiz diplomaları yok saydılar

CHP’li Emir, İÜ’nün İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin diplomalarını silmesine tepki gösterdi: İmamoğlu ve sınıf arkadaşlarının tertemiz diplomalarını yok sayıyorlar.

Serengeti değil Erzincan: Sıcaktan bunalan mandaların banyo keyfi

Erzincan şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Erzincan Ovası’nda, mandalar ilgi odağı haline geldi. Yetiştirilen onlarca mandanın özellikle sütü ve sütünden yapılan yoğurt ile peynir adeta yok satıyor. Havaların çok sıcak olması …

Galatasaray’ın eski yıldızı Mbaye Diagne, Amedspor’a imzayı attı: En az 25 gol hedefi!

Amed Sportif Faaliyetler, Mbaye Diagne ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

AKP’li Faruk Acar açıkladı: Partiye çeşitli noktalardan katılımlar olacak

AKP Tanıtım ve Medya Başkanı Faruk Acar, önümüzdeki günlerde partiye yeni katılımlar olacağını söyledi. Acar, “Çeşitli noktalardan katılımlar olacağını farklı partilerden farklı katılımların karşılık bulacağını söyleyebiliriz” dedi.