815 milyon yıl önce bir kayaya hapsolmuş hava keşfedildi

Yaklaşık bir milyar yıl önce dünyanın atmosferi neye benziyordu, tahmin edebilir misiniz? Ne kadar iyi hesap yaparsanız yapın, o günkü havaya fiziksel olarak ulaşamadıkça, tüm tahminlerde yanılma payı olacaktır.

Ancak bilim insanları şimdi 815 milyon yıl önce oluşmuş bir kaya parçası buldular ve içinde de bir hava baloncuğunun sıkıştığını fark ettiler. Bu, 815 milyon yıl önceki havaya ilk elde temas edip inceleyebilmek anlamına geliyor.

Araştırmacılar, Avustralya’da bir sondaj çekirdeğinden alınan kaya tuzu (halit) örnekleri üzerinde çalıştılar. Bu tuz kristallerinde zamanla oluşan minik gaz kabarcıkları, yani “inklüzyon” olarak adlandırılan küçük hava kesecikleri bulunuyordu. Normalde bu keseciklerin çok küçük oldukları düşünülür ve analiz edilmeleri zor kabul edilirdi. Ancak bilim ekibi, bu kristalleri vakumlu bir ortamda kırarak içlerindeki gazı serbest bıraktı ve ardından kütle spektrometreleriyle bu hava örneklerini analiz etti.

Tahmin edilenden 5 kat daha fazla oksijen

Bu doğrudan analiz sonucu, yaklaşık 815 milyon yıl önceki atmosferdeki oksijen seviyesinin tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Yapılan ölçümler, o dönemde atmosferdeki oksijen oranının günümüzdekinin yaklaşık yarısı kadar olduğunu gösterdi. Modern Dünya atmosferindeki oksijen oranı %20,9 iken, bu dönemdeki oran yaklaşık %10,3 ile %13,4 arasında tespit edildi. Ancak bilim insanlarının tahminlerinde o dönem için oksijen oranı ortalama %2 civarıydı.

Dolayısıyla bu hava kabarcıkları, geçmişe dair çok ciddi bir hesap hatasını düzeltmiş oldu ve gezegenimizin gelişimi hakkında bize değerli yeni ipuçları verdi.

Related Posts

Sam Altman’dan Neuralink’e meydan okuma: Merge Labs yolda

Sam Altman, Merge Labs ile Elon Musk’un Neuralink’ine rakip oluyor. Yapay zekâ destekli beyin-bilgisayar arayüzleri yeni bir dönemi başlatabilir.

936 kilometre menzili ile rekor kırdı

Elektrikli araç piyasasında ses getiren bir gelişme yaşandı. İsveçli otomobil üreticisi Polestar’ın amiral gemisi Polestar 3, tek bir şarjla 935.5 kilometre yol katederek elektrikli SUV kategorisinde dünya rekoru kırdı. Üstelik bu başarı, aracın resmi 705 kilometrelik menzil değerini 230 kilometre aşarak geldi.

Uzayda yeni bir cisim keşfedildi: “Bilinen hiçbir şeye benzemiyor”

Şili’deki bilim insanları yoğun enerji yayan ve son derece parlak bir kozmik cisim keşfetti.

Togg T10F İsveç’teki zorlu kış testlerini başarıyla tamamladı

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un sedan segmentindeki ilk modeli T10F için geri sayım sürüyor. T10F, sportif tasarımı, geniş iç hacmi ve sürekli internete bağlı akıllı sistemleriyle hem şehir içi hem de uzun yol performansıyla iddialı geliyor. T10F, İsveç’te gerçekleştirilen kış testlerini başarıyla tamamladı. Birçok otomobil markasının test için kullandığı Colmis Test Pisti’ndeki sürüşlerde, T10F’nin tam not aldığı kaydedildi. Togg’dan yapılan açıklamada, “Üst düzey performansı, buzlu zeminlerde yüksek manevra kabiliyeti ve mükemmel yol tutuşuyla Togg T10F tüm engelleri aştı” denildi.

Popüler navigasyon uygulamasından android kullanıcılarını üzen haber

Navigasyon dünyasının önde gelen uygulamalarından Waze, köklü bir değişikliğe gidiyor. Yaklaşan güncellemelerle birlikte, eski Android işletim sistemine sahip cihazlar için yeni özelliklerin ve güvenlik güncellemelerinin sunulması durdurulacak …

Akıllı saatler stres düzeyini doğru ölçemiyor

Hollanda öncülüğünde yürütülen araştırmada akıllı saatlerin stres düzeyini doğru tespit edemediği ortaya konuldu.